[...] który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając raz na jakiś czas mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest bardziej elastyczna niż wegetarianizm lub weganizm. Jest to niewymagająca opcja dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z mięsa, ale mimo wszystko dążą do tego, [...]
[...] zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, warto pomyśleć o realizacji tego celu. Aby tak się działo, należy dążyć do wytworzenia negatywnego bilansu kalorycznego. Co to jest negatywny/ujemny bilans kaloryczny? Choć brzmi to groźnie, definicja nie jest skomplikowana i w skrócie można ją opisać w sposób podobny do: Twój organizm na potrzeby [...]
[...] innych niestabilnych powierzchniach Można wykonywać ćwiczenia na niestabilnej powierzchni, ale jeśli chodzi o wzrost masy, siły, mocy lub szybkości, czyli fundament atlety, jest to strata czasu. Dlaczego więc tego rodzaju trening jest popularny? Gdyż jest ciekawym urozmaiceniem i sprawia frajdę. Najlepsze ćwiczenia już dawno zostały wymyślone. [...]
[...] przykład podać można przeziębienia oraz cięższe infekcje, choroby przewodu pokarmowego, czy choroby nowotworowe oraz stany pooperacyjne. W każdym z tych przypadków ważna jest gęstość odżywcza i energetyczna potraw oraz podaż związków o znanym wpływie na apetyt, czy funkcjonowanie układu odpornościowego. Infekcje układu oddechowego Podczas [...]
[...] w postaci proszków do rozpuszczania w wodzie oraz żeli przygotowanych do spożycia w trakcie wysiłku, batonów, budyniów, kisieli na dobre zadomowiły się w sporcie. Powodem jest podtrzymanie zdolności wysiłkowej przez węglowodany, okazało się też, iż określone porcje specjalnie przygotowanych, skoncentrowanych źródeł energii mogą poprawiać [...]
[...] różnych względów zdają się zapewniać pełnię/optimum odżywiania człowieka. Taka dieta powinna zatem dostarczać odpowiednią ilość poszczególnych makroskładników, kaloryczność jest tutaj raczej sprawą drugorzędną i niezwykle zindywidualizowaną, ale także powinna bazować na tym, aby zapewniać jak najwięcej, znów trudno mówić o wszystkich, [...]
[...] na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). [...]
[...] poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży substancji odżywczych o znanych poziomach zapotrzebowania nie jest niemożliwe, jednak, żeby zrobić to jak najlepiej, należy znać pewne zasady. Jedną z zasad jest utrzymywanie komplementarności białek. Białka i aminokwasy niezbędne dla [...]
[...] czy mocno stracił na masie. Już miesiąc po przejściu na emeryturę Flex pochwalił się dociętą sylwetką i zdradził, że waży 97 kg. Wydaje się, że aktualnie jego priorytetem jest po prostu zdrowie. Na Instagramie napisał, że kontrolne badania krwi wyszły bardzo dobrze i waży teraz 95 kg. Trenuje 4 razy w tygodniu, a cardio robi 3-4 razy w [...]
[...] W USA ilość osób mających problemy z masą ciała rosła od 1999 r. *zobacz statystyki pod artykułem Skąd bierze się plaga otyłości? Pojawienie się nadwagi lub otyłości jest skorelowane z wiekiem, co nie oznacza, że osiągnięcie danego wieku skazuje daną osobę na problemy z utrzymaniem masy ciała. Często jest odwrotnie. Wraz z biegiem lat [...]
[...] takie samo. Jest to 70 gramów płatków owsianych, 8 białek jaj, 1 całe jajko, 1/2 szklanki jagód, 1 łyżka masła orzechowego i 1 miarka izolatu białka. Drugi posiłek jest w wersji płynnej, by łatwiej podbić kalorie. To dwie miarki izolatu białka oraz 1 miarka węglowodanów carbo. Przy spożywaniu 7 posiłków dziennie takie posiłki to znaczne [...]
[...] zaliczyć słodzenie kawy, herbaty, kakao i innych napojów oraz wzbogacanie wszystkich potraw gęstą warstwą oleju, śmietany, masła, margaryny, sosu itd. Niezmiernie popularne jest też jedzenie mięsa pokrytego grubą warstwą panierki, nadmierne wykorzystywanie smażenia oraz skąpa podaż warzyw i owoców. Jeśli ktoś wdroży nawyk unikania masła, a od [...]
[...] się siarczan O-metylokatecholu i siarczan 3-metylokatecholu. Podsumowując W nadmiarze szkodzi wszystko, nawet woda. Można przyjąć, iż umiarkowana konsumpcja kawy nie jest szkodliwa dla nerek, pod warunkiem, że napój nie jest obficie wzbogacony np. cukrem czy tłuszczem. Referencje: Ji-Cheng Lv i in. Prevalence and Disease Burden of Chronic [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] Classic Physique. W niedawnym poście na Instagramie Larry dał przedsmak tego, co nas czeka. Jest ogromnie zdeterminowany, by namieszać w Classic Physique. Uważa, że jest już wystarczająco duży, aby wystartować. Nadal jednak ciężko pracuje, aby uzyskać jak najlepszą formę na scenę. Jak oceniacie szanse Larrego w kulturystyce? Faktycznie [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Amnezja pośladkowa to problematyczne zjawisko, które bardzo mocno rozpowszechnione jest wśród pracowników biurowych. Obecnymi czasy nasz tryb życia sprawia, że większość dnia spędzamy w pozycji siedzącej. Siedzimy w pracy, siedzimy w drodze do i z pracy, a w domu wolny czas spędzamy na kanapie przed serialami - również siedząc. Rozluźnienie [...]
Trądzik to powszechna i złożona choroba skórna, która jest powodem wielu problemów u pacjentów ze względu na jej przewlekły charakter. Patogeneza trądziku jest skomplikowana, wpływ na nią mają różnorodne czynniki, wśród których przewlekłe zapalenie odgrywa kluczową rolę. Źródła: Lim SK, Ha JM, Lee YH, Lee Y, Seo YJ, Kim CD, Lee JH, Im M. [...]
[...] widzenia rozbudowy sylwetki, bieganie nie przynosi korzyści, a może zaszkodzić, spowolnić lub całkowicie zahamować odnoszone efekty. Jeśli np. w przypadku kobiet celem jest „ujędrnienie, stonizowanie, podkreślenie” sylwetki to w rzeczywistości kobieta ma na myśli trening poprawiający ilość masy mięśniowej. Każdy jest inny. Jeśli celem jest [...]
Z pewnością zdarzyły Ci się takie sytuacje, kiedy wybrałeś się ze znajomymi do restauracji na pierwsze lub drugie śniadanie i oglądając bogate i kuszące menu, miałeś poczucie, że toczysz walkę sam ze sobą. Z jednej strony smaczne i fikuśne dania np. gofry z bitą śmietaną i czekoladą albo solidna porcja chrupiącego bekonu, a z drugiej myśli [...]